Yes! We mogen weer op vakantie. Gewoonlijk kijken we daar vaak ver van te voren naar uit, maken we plannen, gaan we op zoek naar informatie over het land of plaatsje dat we willen bezoeken, gebruiken we een checklist, houden we de weersvoorspellingen goed in de gaten, et cetera. Dit jaar is dat anders. Door het coronavirus gaan velen helemaal niet weg of blijven in eigen land. Door de versoepeling van de maatregelen, onder andere het openstellen van grenzen, kunnen we weer iets meer ondernemen. Ook wat verder van huis. ‘Coronaproof’ op vakantie is het uitgangspunt en als de hond ook meegaat, zijn er meerdere dingen goed om vooraf te weten.
Wat betekent coronaproof op vakantie gaan?
Welke bestemming je ook kiest, blijf uiterst voorzichtig. Houd rekening met de regels die onderweg en op je bestemming gelden. Voor alle Europese landen geldt unaniem afstand houden en grote groepen vermijden. Op dit moment is reizen met je eigen auto en gezin het veiligst. Hiermee voorkom je direct contact met andere mensen, hanteer je de 1,5 meter afstand en kun je ook overal jouw hond mee naartoe nemen.
Een leuk alternatief is per camper te reizen. Als je gaat kamperen, let dan op de huidige capaciteit van de camping. Door het coronavirus is die beperkter dan normaal het geval is. Op de website van ACSI vind je de maatregelen die gelden voor Europese kampeervakanties. Wil je gebruik maken van een kleinschalige accommodatie of een vakantiehuis? Bekijk dan de mogelijkheden van bijvoorbeeld Belvilla. Honden zijn hier ook vaak toegestaan. Voor het reizen in Europa vind je alle informatie op de website van de ANWB.
Zijn er ook maatregelen voor honden?
Natuurlijk kan je hond mee op vakantie. Houd wel rekening met de volgende zaken:
- In sommige landen mag een hond jonger dan 3 maanden niet ingevoerd worden. Kijk voor meer informatie over invoereisen per land op de website van LICG.
- Binnen Europa moet je hond gechipt zijn, een hondenpaspoort hebben en ingeënt zijn tegen rabiës (hondsdolheid).
- In veel Europese landen is een aansprakelijkheidsverzekering verplicht.
Met een aansprakelijkheidsverzekering zijn medische kosten gedekt. In het buitenland kunnen de kosten hiervoor aardig oplopen. Ook eventuele schade die jouw hond aanricht, wordt door deze verzekering gedekt. Lees goed de verzekeringsvoorwaarden vóórdat je deze afsluit.
Een laatste aandachtspunt is vooraf te controleren of honden welkom zijn op je vakantiebestemming. Op de meeste campings zijn honden toegestaan, maar in hotels en vakantiewoningen niet altijd.
Verstandig reizen
Gezondheid is een groot goed. Ga wijs op reis. Dat geldt ook voor jouw hond. De verspreiding van het coronavirus COVID-19 geldt nog steeds van mens naar mens. Vooralsnog zijn er geen aanwijzingen dat honden het overbrengen op mensen. Toch wordt geadviseerd voorzichtig te zijn met aaien, knuffelen en laten likken. Dr. Broens, veterinair microbioloog van de faculteit Diergeneeskunde in Utrecht, gaf onlangs in een lezing over dit onderwerp aan dat het coronavirus niet overleeft in de vacht, maar je altijd alert moet blijven. Hoe dan ook wordt het dit jaar een andere vakantie. Een ‘anderhalvemetervakantie’ met natuurlijk niet te vergeten minstens ‘anderhalvemetergenieten’!
Veel plezier, maak er een fantastische zomerperiode van met jouw allerliefste viervoeter en houd rekening met elkaar.
Bronnen: www.anwb.nl | https://www.acsi.eu/nl/ | https://www.licg.nl | https://www.uu.nl | https://www.diergeneeskunde.nl | https://www.rijksoverheid.nl | https://www.nederlandwereldwijd.nl | https://www.lifestyleforpets.nl/ | Abhb trimmagazine nummer 3, 2020
Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.
0 reacties