Het is een gewone ochtend in het dierenziekenhuis Anicura. De geur van ontsmettingsmiddelen hangt in de lucht en het zachte geblaf van een nerveuze pup weerklinkt in de behandelkamer. Tussen al deze drukte wandelt een opvallende hond rond, met een dikke vacht en een zachtaardige blik in zijn ogen: Freddie, de Finse Lappenhond van zes jaar oud. Freddie is niet zomaar een hond, hij is de trouwe metgezel van Sandra, een toegewijde dierenarts met een inspirerend verhaal.

Sandra droomde altijd al van een leven als dierenarts. Haar reis naar deze droom was echter allesbehalve rechtlijnig. Van een vmbo-opleiding naar Faculteit Diergeneeskunde; Sandra volgde vastberaden haar pad en behaalde uiteindelijk haar diploma aan de Universiteit Utrecht. Tijdens deze jarenlange weg naar succes, was Freddie haar onmisbare steun en toeverlaat. “Hij ging zelfs mee naar colleges, toen ik nog aan de universiteit studeerde”, vertelt Sandra met een glinstering in haar ogen. “Freddie was altijd aan mijn zijde, of het nu tijdens de lange studieavonden was, gedurende stressvolle examenperiodes of met colleges. Hij was steevast bij mij.”

Het kiezen van de juiste hond was voor Sandra en haar partner geen gemakkelijke taak. De Finse Lappenhond kwam als ideale match uit de bus. “Freddie geniet met volle teugen van de aandacht die hij krijgt. Vooral van het baliepersoneel bij mijn werkplek, dierenziekenhuis Anicura Stroowaert. Hij begroet hen altijd als eerste en vol enthousiasme, omdat hij weet dat hij dan snoepjes krijgt”, zegt Sandra lachend.

Als huisdier van een dierenarts geniet hij van een bevoorrechte positie. Vandaag is geen uitzondering. Tijdens de fotoshoot voor mijn bijzondere project ‘FOCUS, Honden op de werkplek van het baasje’ krijgt Freddie zijn jaarlijkse gezondheidscheck en prikjes. Ondanks de nodige prikken en onderzoeken blijft hij vrolijk, nieuwsgierig, maar vooral liefdevol naar zijn baas kijken.

Voor Sandra is het werken als dierenarts een droom die werkelijkheid is geworden. Niet alleen kan ze voor Freddie zorgen als zijn persoonlijke dierenarts, maar ook voor alle andere dieren die haar pad kruisen. “Het maakt me zo gelukkig dat ik elke dag het verschil kan maken in het leven van dieren en hun baasjes,” zegt ze stralend. “Freddie was liefde op het eerste gezicht en tot op de dag van vandaag zijn we een onafscheidelijk duo. Met hem elke dag om mij heen is het overal nog gezelliger en warmer.” Sandra sluit af met een glimlach, vervuld van dankbaarheid voor haar prachtige beroep en de speciale band met haar trouwe viervoeter.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 7.