Voor sommige werkplekken word ik benaderd, terwijl ik andere toevallig tegenkom. Deze bijzondere werkplek ontdekte ik tijdens een boekpresentatie bij boekhandel Donner in Rotterdam. Daar kwam ik in gesprek met Ellis Gielen van uitgeverij Harper Collins. Toen ik haar vertelde over mijn fotografieproject en aanstaande boek zei ze dat haar vader een wasserette heeft waar zijn hond ook mee mag. En zo ging ik voor een dag op pad naar Cristal Cleaning in Heerhugowaard. Nieuwsgierig naar de bijzondere werkplek van de Amerikaanse Stafford Terriër Tara en haar baasje Pieter Goede.

Tara kwam drie jaar geleden in Pieter’s leven via het asiel. Het was zijn dochter die hem adviseerde om deze zachtaardige en lieve hond in huis te nemen. Niet alleen kon Tara goed alleen zijn, ze bleek ook een perfecte metgezel voor in de wasserette. Het was haar zachtaardige karakter, kenmerkend voor de ‘Nanny Dogs’, dat voor Pieter de doorslag gaf. En hoewel de start moeizaam was, is er gaandeweg een onbreekbare band ontstaan tussen baasje en hond. 

In het begin moest Tara nog wennen aan haar nieuwe omgeving. Ze verbleef dan ook vaak in een bench wanneer ze meeging naar de wasserette. Maar na verloop van tijd ontstond er wederzijds vertrouwen en mocht ze vrij rondlopen. Al gauw vond ze haar eigen favoriete plekje: een wasmand, liefdevol omgedoopt tot haar ‘waskrat’ door Pieters collega’s. Hierin ligt Tara het liefst de hele dag, omringd door haar eigen dekens. “Het maakt haar niet uit hoe warm het wordt in de wasserette, soms tot wel 35 graden celsius, ze slaapt er rustig door. Voor Tara is dit haar beschermde omgeving”, legt Pieter glimlachend uit. Ook is ze dol op het personeel en wanneer ze bij binnenkomst alle ‘collega’s’ uitbundig begroet, ontvangt ze steevast knuffels. Het is hartverwarmend om te zien hoe Tara is geïntegreerd in de wasserette en een geliefd lid van het team is geworden.

Als ik Pieter vraag of hij nog leuke anekdotes weet over Tara in de wassalon, schiet hij in de lach. “Hoeveel wil je er hebben? Ik kan talloze leuke verhalen over haar vertellen. Zo had ik op een dag een voetbaltas vol vuile kleding bij me en in die tas vond Tara een bal. Haar plezier was niet meer te stoppen. De hele dag speelde ze voetbal in de wasserette. We keken geamuseerd toe hoe ze de bal door de zaak stuurde, terwijl ze er opgewekt achteraan renden.”

Tara is meer dan alleen een speelse hond; ze is ook buitengewoon intelligent. Behalve dat ze een unieke gave heeft om te knipogen en te lachen, kent Tara ook alle routes uit haar hoofd, die Pieter rijdt om wasgoed op te halen of te bezorgen. “Ze gaat overal met mij mee dus ook tijdens routes rijden en dan leunt ze gewoon in de bochten mee alsof ze zelf de chauffeur is”, vertelt Pieter opgewekt. Met veel liefde spreekt hij over Tara en haar rol in zijn leven en werk. Hij kan zich geen dag zonder haar voorstellen. Tara heeft niet alleen zijn leven verrijkt, maar ook de dynamiek in de wasserette veranderd. Haar aanwezigheid brengt vreugde, liefde en soms hilarische momenten. Ze is niet zomaar een hond, maar een onvergetelijke kameraad en een onmisbare collega.

Dit artikel is in het magazine Onze Hond gepubliceerd. Het tijdschrift voor de hondenliefhebbers. Editie 2024, nummer 8.