Ja, wat dan? Dit vraag ik mijzelf af, omdat mijn hond Daffy (een Field Spaniel) al dagen niet lekker in haar vel zit. Ik merk het aan alles en ik vermoed dat ze iets onder haar leden heeft. Ze is eigenlijk nooit ziek. Tijd voor onderzoek, want een zieke hond is erg zielig. Je wilt het allerbeste voor je lieve viervoeter! Ze vertellen natuurlijk niet wat hun klachten zijn, maar je herkent wel hun gewoontes, gedragingen en blikken in hun ogen. Wat kun je doen als je vermoedt dat jouw hond ziek is? Het hangt sterk af van de mate waarin je hond ziek is, maar het allerbelangrijkste is hem of haar goed in de gaten houden. Let vooral op dagelijkse activiteiten. Als je enigszins verandering ziet, neem dan contact op met de dierenarts en leg de situatie uit. In sommige gevallen dien je direct naar de dierenarts te gaan.
Hoe weet je of jouw hond ziek is?
Een zieke hond herken je aan symptomen die anders zijn dan normaal. Het is net als bij mensen. Zo heb je milde symptomen, maar er zijn ook symptomen waarbij acuut medische hulp nodig is. Dit zijn de ernstige symptomen. Denk daarbij aan hoge koorts, continue braken, ademhalingsproblemen, bloed in de urine of het inslikken van een giftig goedje.
Een paar voorbeelden van milde symptomen:
- Diarree.
- Braken.
- Koorts, loom.
- Ongewone ontlasting (veel, weinig, met bloed en/of wormen).
- Aanhoudend geen eetlust, maar wel veel drinken.
- Snel te veel gewicht verliezen.
- Ontstoken tandvlees, ogen en/of oren.
- Vaker, langer janken en/of piepen.
- Aanhoudend hoesten, niezen en/of trillen.
Herken je één van deze symptomen bij jouw hond? Dan is het ook raadzaam om daarvoor contact op te nemen met een dierenarts.
Wat moet je doen als jouw hond ziek is?
Op de website van het Medisch Centrum voor Dieren kun je een symptomencheck (https://www.mcvoordieren.nl/symptoomchecker) doen. Het is een hulpmiddel, maar GEEN vervanger voor een advies van een dierenarts. Kortom: bij twijfel te allen tijde een dierenarts raadplegen en aan de hand daarvan wordt besloten of een dierenartsbezoek noodzakelijk is.
Voor honden blijft zo’n bezoek altijd spannend. Ze voelen zich niet lekker, zijn niet op hun gemak en ruiken daar van alles. Toch is een dierenarts nodig om een diagnose te stellen en naar gelang het ziektebeeld wordt een behandelplan opgesteld. Daarmee ga je samen met de dierenarts aan de slag om de gezondheidsklachten van je hond te verminderen of te beperken en hem weer zo snel mogelijk beter te maken.
Het verzorgen van jouw zieke hond
Als blijkt dat je hond ziek, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee dient te houden. Zorg dat hij voldoende rust krijgt. Geef hem die gelegenheid, dat heeft hij hoe dan ook nodig. Zijn mand is daarin zijn veilige haven. Let ook op zijn eetpatroon. Vaak hebben honden, net als mensen, weinig eetlust als ze ziek zijn. Overleg met de dierenarts wat je het beste kunt geven en hoeveel. Behalve rust moet hij wel wat blijven bewegen. Maak geen grote rondes, laat hem niet te veel rennen, zwemmen en speuren. Blijf voornamelijk bij hem in de buurt. Laat hem niet alleen, maar laat juist zien dat je ervoor hem bent. Zo zie je ook gelijk of de symptomen minder of erger worden. En geef hem een knuffel en een aai over zijn bol. Een hond voelt jouw liefde voor hem!
Voorkom dat jouw hond ziek wordt
Je kunt nooit helemaal voorkomen dat je hond ziek wordt, maar het is wel mogelijk om een steentje bij te dragen aan een sterke gezondheid. Een gezonde levenswijze helpt mee aan een levenslustige, energieke en vrolijke hond. Daarbij spelen natuurlijke voeding, voldoende vers drinkwater, dagelijkse beweging, veilige leefomgeving, weinig stress en regelmatig gezondheidscontroles (gebruik middelen die wormen, vlooien en teken tegengaan en de jaarlijkse vaccinaties) een grote rol. In het geval van mijn hond ontbreekt niks van hierboven en heeft ze een prachtig en vitaal leven. Gelukkig is ze inmiddels opgeknapt.
Bronnen: https://www.dierendokters.com/honden | https://www.mcvoordieren.nl | https://nl.wikihow.com | https://hondenpassie.nl | https://dier-en-natuur.infonu.nl/zieke-dieren
Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.
0 reacties