Het is winter! Periode van koude dagen met temperaturen die sterk kunnen dalen, waardoor het flink glad kan worden op straat. Met een beetje vrieskou worden paden en wegen al snel bestrooid met zout, ook wel pekelzout genoemd. En juist honden kunnen last krijgen van hun pootjes als ze in aanraking komen met pekel. Wat zijn de gevolgen als jouw hond pekel of zout oplikt? En hoe bescherm je hondenpoten tegen kou en pekel?

Irritatie

De combinatie van vrieskou en pekel kan irritatie van de voetkussentjes veroorzaken. Het pekel blijft aan de poten kleven en het gevolg is dat honden overmatig gaan likken om het zout eraf te krijgen. Het is een soort allergische reactie, die kan leiden tot wondjes en ontstekingen. Of in het ergste geval tot een vergiftiging. Hondentrainingscentrum Vrakking in Bavel publiceerde een persoonlijk verhaal over de gevolgen van een zoutvergiftiging bij een 4-jarige hond.

Zoutvergiftiging 

Wanneer herken je een pekel- of zoutvergiftiging bij honden? Er zijn verschillende symptomen: van braken, geen eetlust meer, diarree tot oedeem. Zout werkt irriterend op het slijmvlies van het maag-darmkanaal van je hond. Wanneer het zout in de maag blijft zitten, wordt het in het bloed opgenomen. Bloed met een te hoog natriumgehalte zorgt ervoor dat er water onttrokken wordt uit omringende weefsels. Hierdoor kunnen cellen uitdrogen. Met alle gevolgen van dien. Zichtbare verschijnselen bij honden zie je bij een natriumconcentratie van meer dan 170 mmol/L. Bron: https://petplan.nl/dierenadvies/verzorging-en-gezondheid/pekel-vergiftiging-bij-honden/. Petsplan schreef een uitgebreid artikel over de oorzaken en behandeling van een zoutvergiftiging.

Hondenpoten beschermen

Er zijn verschillende methoden om hondenpoten te beschermen tegen kou en pekel. Smeer, voordat je met je hond naar buiten gaat, de voetzooltjes in met vaseline of potenwas. Met name potenwas biedt goede bescherming van de voetkussens en voorkomt kloven. Probeer zoveel mogelijk met zout bestrooide plekken te vermijden en gebruik bij lange wandelingen eventueel hondenschoentjes. En spoel direct na de wandeling de poten schoon met lauw water en droog ze goed af. Hierdoor krijgt je hond niet de kans om het zout zelf van zijn pootjes te likken. Bij honden met veel beharing tussen de kussentjes en de tenen blijft het zout langer plakken en is het raadzaam om de haartjes regelmatig weg te knippen of te scheren.

Op pad

Met deze voorzorgsmaatregelen staat niks in de weg om er toch lekker samen op uit te trekken. Heerlijk genieten van het winterseizoen met haar prachtige taferelen en het waterige zonnetje. Veel wandelplezier!

Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.


0 reacties

Geef een reactie

Avatar plaatshouder

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *