Wat was 2020 een bizar jaar. Een jaar dat we niet snel vergeten. Ook voor honden was het anders dan anders. Ze kregen meer aandacht dan ooit!
Nieuw maatje
Sinds de uitbraak van het coronavirus is de populariteit van huisdieren enorm toegenomen. Er ontstond een ongekend hoge vraag naar vooral honden. Voor veel hondenliefhebbers een uitgelezen kans om die langverwachte viervoeter in huis te halen. Door het thuiswerken, ontstond er meer tijd voor een hond. Van asielhonden, geredde honden uit het buitenland tot rashonden. Ook puppy’s waren niet aan te slepen. De wachtlijsten groeiden uit hun jasje. Velen zochten een maatje die voor de nodige gezelligheid, afleiding en beweging moest zorgen. De ‘coronahonden’ maakten hun entree.
Baasjes thuis
Honden ervaarden het als een ‘vreemd’, maar absoluut leuk jaar. Baasjes die eerst dagelijks van huis waren voor werk of andere bezigheden naar ineens elke dag in en om het huis. Ze kregen alle aandacht en nog steeds. Een lekkere beloning, meer ommetjes lopen dan normaal, tussendoor even kroelen, een extra aai over de bol. Hoe fantastisch was dat!
Voor nieuwe hondenbaasjes speelde het gemis van sociale contacten een grote rol. Geen omhelzingen, feestjes en andere samenkomsten is voor veel mensen een groot gemis. Nu dat allemaal niet mag, zochten velen naar een andere invulling voor die sociale behoeften. En dat geven dieren en dan met name honden. Een hond geeft je het gevoel dat hij je begrijpt en je kunt troosten. Aldus GZ-psycholoog Nienke Endenburg in een interview met de Volkskrant op 21 oktober 2020.
Kijk op toekomst
Zonder twijfel blijft corona voorlopig ons dagelijks leven beheersen en werkt een groot deel van de beroepsbevolking nog wel even thuis. Maar wat betekent het voor onze viervoeters als we straks weer wat meer bewegingsvrijheid krijgen en we niet meer hele dagen thuis zijn? Hoe bereid je je hond daarop voor? Ze zijn zo gewend geraakt aan onze aanwezigheid in huis en daardoor goedbedoeld verwend, dat er wellicht verlatingsangst kan optreden als we weer naar kantoor of op vakantie mogen. Dus nu we toch in lockdown zitten, is het een goed moment om je hond langzaam het-alleen-thuis-zijn aan te leren.
Leren alleen zijn
Bouw het langzaam op. Dat geldt voor zowel puppy’s als volwassen honden. Als je een pup wilt aanleren om alleen te zijn, gebruik dan een bench. Leg de hond in de bench, geef hem wat lekkers, doe het deurtje dicht en ga kort de kamer uit. Na vijf minuten ga je weer naar binnen en haal je de pup uit de bench. Beloon hem voor zijn goede gedrag met een lekker snoepje. En zo verleng je de tijd, totdat hij het prima vindt om een langere tijd alleen door te brengen.
Een volwassen hond daarentegen is vaak aanhankelijker en misschien niet gewend om alleen te zijn. En dan is het vaak lastiger om het alleen-thuis-zijn proces aan te leren. Begin eerst vertrouwen op te bouwen en maak hem daarin zelfstandiger. Wanneer de zelfstandigheid vergroot is, kun je het alleen-thuis-zijn verder uitbouwen. Ook bij volwassen honden geldt: eerst een paar minuten wegblijven, een lekker bot voor als je er niet bent en belonen met een lekker snoepje voor goed gedrag bij terugkomst. En voer ook langzaam de tijd dat je weg bent op.
Heb geduld en neem de tijd. Verwacht niet dat jouw hond na een trainingssessie al gelijk lang alleen kan zijn. Lukt het toch niet of twijfel je, vraag dan een gedragsdeskundige die je verder kan helpen.
Nieuwtje 2021
En nog een leuk nieuwtje om te vertellen. Vanaf januari ga ik met het project ‘Verhalend fotograferen’ starten. Schrijven en portretteren van honden. Wat is het verhaal achter die lieve viervoeter op de foto? Wat heeft hij voor het gezin, familie of baasje betekend? Allemaal persoonlijke en wellicht ontroerende verhalen over hun geliefde hond, die ik graag met jullie deel via een nieuwe bedrijfstak https://www.hondenfotoland.nl.
En ik wens iedereen een gelukkig, prachtig en gezellig 2021, met uiteraard het meest geliefde huisdier Onze Hond.
Dit artikel is ook op de website van Onze Hond gepubliceerd.
0 reacties